Wat is een starterslening?

Als starter op de woningmarkt loop je vaak tegen financiële uitdagingen aan. De starterslening kan dan een uitkomst bieden. Dit is een aanvullende lening om het verschil te overbruggen tussen je maximale hypotheek en de kosten van je eerste woning. Deze lening wordt verstrekt via het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), in samenwerking met gemeenten.

Deze lening is uniek omdat je de eerste drie jaar geen rente of aflossing betaalt. Zo krijg je de tijd en ruimte om financieel te groeien voordat je volledige maandlasten hebt. Na drie jaar wordt je inkomen beoordeeld om te bepalen of je met terugbetalen start. In dit artikel leggen we uit hoe de starterslening werkt.

In dit artikel:

Hoe werkt een starterslening?

De starterslening werkt als een extra hypotheek bovenop je reguliere hypotheek. Stel dat je net niet genoeg kunt lenen om je droomhuis te kopen, dan kan de starterslening dat gat dichten. Hier zijn een paar belangrijke punten:

  • De hoogte van de lening verschilt per gemeente, vaak met een maximum rond €30.000.
  • In de eerste drie jaar hoef je niets te betalen, maar daarna wordt er gekeken of je maandlasten kunt dragen.

Met een starterslening vergroot je dus je kansen op de woningmarkt en maak je het kopen van je droomwoning een stuk makkelijker. Deze lening heeft alleen wel enkele voorwaarden: je moet een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben, de lening is alleen voor je eerste woning, en je mag geen andere leningen voor je nieuwe huis hebben.

De voorwaarden voor een starterslening zjin ook niet in elke gemeente hetzelfde. Daarom is het belangrijk om je te laten adviseren door een onafhankelijke adviseur. Plan eenvoudig een oriëntatiegesprek in met een hypotheekadviseur bij jou buurt!

Starterslening

Kom ik in aanmerking voor een starterslening?

Deze lening is er speciaal voor mensen die hun allereerste huis kopen. Of je in aanmerking komt, hangt af van een aantal zaken:

  • Je moet voor het eerst een woning kopen.
  • Je inkomen en de koopprijs van de woning moeten binnen bepaalde grenzen vallen (afhankelijk per gemeente).
  • Sommige gemeenten stellen aanvullende eisen, zoals de verplichting om er zelf te gaan wonen.

Het is slim om eerst bij je eigen gemeente te checken of zij de starterslening aanbieden. Niet alle gemeenten doen mee, en sommige hebben een beperkt budget voor starters.

Hoe vraag ik een starterslening aan?

Wil je gebruik maken van de starterslening? Dit is hoe je het aanpakt:

  1. Check de voorwaarden in jouw gemeente: zoek op de website van SVn of bel je gemeente.
  2. Vraag een hypotheekofferte aan: dit is nodig om de starterslening te berekenen.
  3. Dien je aanvraag in bij SVn: verzamel alle benodigde documenten, zoals je werkgeversverklaring en koopcontract.
  4. Wacht op goedkeuring: je hoort vanzelf of je aanvraag is goedgekeurd.

Wil jij een Hypotheekofferte aanvragen of hulp bij het aanvragen van een starterslening? Zoek dan een vestiging bij jou in de buurt op voor deskundig advies.

Wat zijn de voor- en nadelen van een startershypotheek?

Voordelen startershypotheek:

  • Je hebt lagere maandlasten; de eerste drie jaar betaal je namelijk geen rente of aflossing.
  • De starterslening is flexibel. Na drie jaar wordt je financiële situatie opnieuw beoordeeld.

Als je kiest voor een starterslening, is het belangrijk om rekening te houden met je inkomen. Bij een stijging van je inkomen moet je beginnen met terugbetalen, wat je maandlasten aanzienlijk kan verhogen. Houd er daarnaast rekening mee dat de lening bovenop je hypotheek komt, wat invloed kan hebben op je toekomstige plannen. Ben je je aan het oriënteren? Laat je dan goed informeren door een adviseur in de buurt.

Wet- en regelgeving: wat moet je weten?

De starterslening valt onder de reguliere hypotheekregels en wordt getoetst volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Gemeenten kunnen eigen voorwaarden stellen, zoals een maximale koopprijs of eisen voor verduurzaming.

Welke andere opties heb ik als starter?

Als de starterslening geen optie is, zijn er andere manieren om je eerste woning te financieren, zoals de generatiehypotheek waarbij je ouders garant staan of helpen met de financiering, schenkingen die belastingvrij kunnen worden gedaan, of de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), die vaak zorgt voor een lagere rente en meer zekerheid.

Is de starterslening wat voor mij?

Een starterslening biedt een uitstekende kans voor wie zijn eerste woning wil kopen, maar net dat beetje extra nodig heeft. Het biedt vooral in de eerste jaren betaalbare oplossingen. Met de juiste begeleiding en informatie krijg je duidelijk inzicht in de beste keuze voor jouw situatie. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een adviseur bij jou in de buurt, zodat je met vertrouwen de juiste beslissing kunt nemen voor jouw eerste woning.