Financiële mogelijkheden voor starters

De woningmarkt in Nederland kan een behoorlijke uitdaging zijn voor veel starters. Met de huizenprijzen die maar blijven stijgen, lijkt het vinden van een betaalbare woning soms bijna onmogelijk. We hebben eerder al gesproken over de starterslening die je bovenop je hypotheek kunt krijgen, maar er zijn nog meer opties die je misschien niet kende en waarmee je jouw hypotheek kunt verhogen.

In dit artikel verkennen we de financiële mogelijkheden voor starters en laten we zien hoe een startershypotheek je meer kan bieden dan je wellicht denkt. Er verandert namelijk het een en ander dit jaar, zoals het nieuwe fonds van de overheid.

In dit artikel:

Welke financiële mogelijkheden zijn er voor starters?

Starterslening

Een starterslening is een extra lening die je kunt krijgen naast je startershypotheek, speciaal voor het geval je hypotheek niet genoeg is om de volledige aankoopprijs van je huis te dekken. Deze lening wordt vaak door je gemeente aangeboden en komt met gunstige voorwaarden die je normaal niet bij de bank zou krijgen.

Met een starterslening vergroot je je kansen om een woning te kopen en maak je het financieel haalbaarder om die eerste stap op de woningmarkt te zetten. Deze lening heeft echter enkele voorwaarden: je moet een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) hebben, de lening is alleen voor je eerste woning, en je mag geen andere leningen voor je nieuwe huis hebben. 

De voorwaarden voor een starterslening is ook niet in elke gemeente hetzelfde. Daarom is het belangrijk om je te laten adviseren door een van onze adviseurs. Plan eenvoudig een oriëntatiegesprek in. 

Wat zijn de voordelen?

De rente op een starterslening is vaak lager dan bij een reguliere lening, wat betekent dat je minder betaalt over de looptijd. Ook kun je meestal minder of zelfs tijdelijk niet aflossen, wat handig is als je net begint. Daarnaast kun je je maandlasten verlagen door de looptijd van de lening te verlengen. Houd er wel rekening mee dat de beschikbaarheid en voorwaarden per gemeente kunnen verschillen.

Het is belangrijk om zorgvuldig te overwegen hoe een starterslening past binnen jouw financiële situatie en toekomstplannen. Praat met een van onze adviseurs om te ontdekken of een starterslening de beste keuze voor jou is en hoe je er optimaal gebruik van kunt maken.

Nationaal Koopstartfonds voor starters

Ben je van plan om binnenkort je eerste nieuwbouwwoning te kopen? Dan is het goed om te weten dat de overheid eind 2024 het Nationaal Koopstartfonds beschikbaar stelt. Dit fonds is bedoeld om starters met een middeninkomen te ondersteunen bij de aankoop van een nieuwbouwwoning. Je kunt tot wel € 70.000 aan steun ontvangen, wat het voor starters aanzienlijk makkelijker maakt om een huis te kopen.

In 2024 is de maximale prijs van een koopwoning waarvoor je steun kunt krijgen aangepast naar € 390.000. Dit betekent dat je alleen steun krijgt als je een huis koopt dat maximaal € 390.000 waard is. Deze limiet zorgt ervoor dat de steun echt terechtkomt bij woningen die betaalbaar zijn voor starters en voorkomt dat dure huizen ook in aanmerking komen.

De overheid kijkt ook naar je inkomen. Je komt alleen in aanmerking voor steun als je bruto inkomen niet meer is dan € 88.000 per jaar, wat ongeveer twee keer het gemiddelde inkomen is.

Hoe vraag ik het fonds aan?

Ontwikkelaars kunnen bij het fonds kopersondersteuning aanvragen, zodat ze nieuwbouwwoningen voor een lagere prijs dan de marktwaarde aan starters kunnen verkopen. Het fonds dekt het prijsverschil, waardoor woningen betaalbaarder worden en er meer betaalbare nieuwbouwwoningen beschikbaar komen.

Onze adviseurs zijn betrokken bij nieuwbouwprojecten in de regio, zoals Eestroom en Mooi Burgum, en helpen je graag met je hypotheek. Neem gerust contact met ons op of kom langs voor een kop koffie!

Welke mogelijkheden zijn er nog meer voor een startershypotheek?

Groene hypotheek

Er zijn extra manieren om je financiële ruimte voor een startershypotheek te vergroten. Een voorbeeld is de groene hypotheek, ook wel verduurzamingshypotheek genoemd. Met deze hypotheekvorm kun je onder bepaalde voorwaarden tot 6% bovenop de woningwaarde lenen, mits je het extra bedrag investeert in energiebesparende maatregelen. Ook op dit gebied veranderen er dingen dit jaar. Eerder hebben we de hypotheekmogelijkheden voor het verduurzamen van woningen besproken. We raden je aan om dat artikel te lezen voor meer informatie.

Naast deze regelingen kunnen ook ouders of andere familieleden je helpen met een schenking of lening voor de aankoop van een woning. Dit kan je eigen spaargeld aanvullen en de benodigde hypotheek verlagen. Zo’n lening noemen we een generatiehypotheek. Bij een generatiehypotheek staan je ouders borg voor het deel dat je op je eigen inkomen nog niet kan betalen.

Woningprojecten voor starters

Er zijn vaak speciale woningprojecten gericht op starters, zoals sociale huurwoningen of woningen in opkomende buurten. Deze kunnen tegen lagere prijzen worden aangeboden. Onze adviseurs zijn nauw betrokken bij dit soort projecten. Ben je dus druk op zoek naar je eerste koopwoning? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Het kan best overweldigend zijn om door alle mogelijkheden en regels het overzicht te behouden, maar maak je geen zorgen! Met de juiste hulp en informatie krijg je weer helder zicht op wat voor jou de beste keuze is. We nodigen je van harte uit voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek met een adviseur bij jou in de buurt. Zo maak je met vertrouwen de beste beslissing voor jouw eerste woning.

Tip: Benieuwd naar de hypotheekvormen voor een startershypotheek? Lees onze pagina over startershypotheek.