Wanneer je je aan het verdiepen bent in hypotheken, heb je vast gezien dat er verschillende soorten hypotheekvormen zijn. Maar welke vorm is voor jou het meest interessant? En wat zijn nu eigenlijk de verschillen tussen al deze hypotheken?
De meest voorkomende hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Starters die gebruik willen maken van hypotheekrenteaftrek kunnen enkel kiezen uit een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek.
Annuïteitenhypotheek
Wanneer je voor een annuïteitenhypotheek kiest, betaal je elke maand een vast bedrag aan hypotheeklasten. Dit bedrag bestaat uit rente en aflossing. Je betaalt iedere maand hetzelfde bedrag, maar de verhoudingen tussen rente en aflossing veranderen.
In het begin betaal je veel rente en los je minder van je hypotheek af. Maar hoe langer de looptijd, hoe minder rente je betaalt en hoe meer je aflost. Aan het einde van de looptijd is de annuïteitenhypotheek helemaal afgelost.
Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag af en daarnaast betaal ook maandelijks rente over de resterende hypotheekschuld. Je betaalt iedere maand een vast bedrag aan aflossing waardoor de hypotheekschuld lineair daalt naarmate de tijd verstrijkt. Hierdoor worden je maandelijkse lasten steeds lager, aangezien je rente betaalt over een steeds kleiner wordend bedrag. Ook bij een lineaire hypotheek wordt de lening aan het einde van de looptijd volledig afgelost.
Aflossingsvrije hypotheek
Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente. Je lost dus niets af. Dit betekent dat je aan het einde van de hypotheek alles in één keer moet aflossen. Het maandelijkse bedrag bestaat alleen uit rente waardoor de maandlasten in vergelijking met andere hypotheken lager zijn. Echter, op de einddatum (meestal na 30 jaar) moet je alles in één keer kunnen betalen.
Andere hypotheken
Er zijn nog een aantal andere hypotheekvormen, waaronder:
- Beleggingshypotheek
- Budgethypotheek
- Bankspaarhypotheek
- Effectenhypotheek
- Spaarhypotheek
- Spaarbeleggingshypotheek
In de meeste gevallen wordt er voor een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek gekozen aangezien de rente bij de bovenstaande hypotheekvormen niet aftrekbaar is. Echter, als je een nieuw huis koopt en al een van de bovenstaande hypotheken hebt, is het soms mogelijk om een deel ervan over te nemen bij de nieuwe hypotheek.
Hypotheekrente vergelijken bij banken
In Nederland zijn er meer dan 30 geldverstrekkers voor het afsluiten van een hypotheek. Om de beste hypotheek voor jou te vinden, vergelijken we deze banken. Hierbij kijken we voornamelijk naar de hypotheekrente maar uiteraard ook naar de andere voorwaarden.
De rente bepaalt voor een groot deel hoe hoog jouw maandelijkse hypotheeklasten gaan zijn. Hoe lager de rente, hoe lager de hypotheeklasten. Het rentebedrag kan regelmatig veranderen en staat dus niet vast. Echter, je kunt de rente wel vastzetten voor een bepaalde periode.
Wanneer je de rente lang vastzet, ben je verzekerd van stabiele maandelijkse lasten en heb je geen last van eventuele rentestijgingen. Maar je profiteert ook niet van eventuele rentedalingen. Daarnaast kun je vaak een groter bedrag lenen als je de rente voor minimaal 10 jaar vastzet.
Looptijd van de hypotheek
Een goede hypotheek meer is dan alleen de laagste rente; ook de looptijd en andere voorwaarden zijn belangrijke onderdelen bij hypotheken vergelijken. De standaard looptijd van een hypotheek is 30 jaar, dit is ook de maximale looptijd. Je hebt namelijk 30 jaar lang recht op hypotheekrenteaftrek.
Soms kan een kortere looptijd beter bij jouw situatie passen, bijvoorbeeld als je snel met pensioen gaat en je hypotheek voor deze periode volledig wilt aflossen. Maar let op: als de looptijd korter wordt, kun je vaak ook minder lenen.