Stijging in bouwvergunningen en meer kansen voor hypotheek bij nieuwbouw

Goed nieuws, want de rentes lijken weer iets te dalen, en dat is een positieve ontwikkeling voor de woningmarkt. We zien daardoor een forse toename van het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwbouwprojecten. Deze daling van de rentes maakt het voor ontwikkelaars aantrekkelijker om te investeren in nieuwe woningen. Bovendien wordt het voor kopers met de lagere rentes weer interessant om te kiezen voor een nieuwbouwhypotheek.

Voor dit artikel keken we naar de cijfers van het CBS. Deze cijfers vertelden ons dat er van april tot en met juni van dit jaar bouwvergunningen zijn afgegeven voor totaal 18.800 nieuwe woningen. Dat is het grootste aantal per kwartaal sinds eind 2021.

Vergunning nieuwbouwwoning

Niet elke vergunning leidt direct tot een nieuwbouwwoning, maar een groot deel wel, en dat is goed nieuws! Met de dalende rentes wordt het voor jou als woningzoekende namelijk steeds aantrekkelijker om te kiezen voor een nieuwbouwwoning. De lagere financieringskosten maken het mogelijk om voordeliger een nieuwe woning te bemachtigen, wat jouw droomhuis weer een stap dichterbij brengt.

Sipke, adviseur bij BTER, vertelt: “Deze stijging is interessant voor woningzoekenden. In 2023 zagen we nog een flinke daling van 23 procent in het aantal vergunningen ten opzichte van 2022. Maar dit jaar lijkt het tij te keren, en dat is goed nieuws voor iedereen die op zoek is naar een nieuw huis!”

De daling in 2023 leek te komen doordat nieuwbouwprojecten minder aantrekkelijk waren geworden door de hogere rentes. Nu zien we echter een daling in de hypotheekrente. Hoe dit precies zit, vertellen we je hieronder.

Laagste hypotheekrente in 2024

Als we de grafiek erbij pakken, zien we dat de hypotheekrentes voor de vaste looptijden licht dalen. Dit is vooral zichtbaar bij de vaste hypotheekrentes voor 10, 20 en 30 jaar. Hoewel de rentes dit jaar over het algemeen stabiel bleven, zien we nu vooral een lichte daling in de rentevaste periode van 10 jaar. Het percentage ligt zelfs iets lager dan in januari. Dit zijn dus mooie ontwikkelingen voor de woningmarkt!

Het kabinet heeft als doel om de komende jaren jaarlijks 100.000 nieuwe woningen te bouwen. Toch zijn er nog wel wat obstakels te overwinnen, zoals het overvolle stroomnet en de beperkte beschikbaarheid van wateraansluitingen, die de oplevering van nieuwe woningen nog in de weg kunnen staan.

Advies nieuwbouw hypotheek

Ben jij je aan het oriënteren op een nieuwbouwwoning? Of sta je op het punt een bod uit te brengen op jouw droomhuis? Wij helpen je graag op weg! Onze adviseurs zijn gespecialiseerd in nieuwbouw en bieden jou deskundig advies om je door het proces te begeleiden. Benieuwd naar wat er voor jou mogelijk is? Plan vrijblijvend een hypotheekadviesgesprek met een adviseur bij jou in de buurt.

Disclaimer

BTER Financieel en onze adviseurs kunnen niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden op deze pagina. De hypotheekrenteverwachtingen die we hier delen zijn puur onze eigen visie. Zie het als een extra stukje advies dat je kunt meenemen in je afwegingen. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op.