Hoe kun je geld besparen op je hypotheek?
1. Zelf aflossen op je hypotheek
De spaarrente op je spaarrekening staat laag, dus misschien is het verstandig te kijken of je dit geld kunt missen en of je er iets mee kunt doen wat je geld oplevert. Het kan aantrekkelijk zijn om zelf een bedrag af te lossen op je hypotheek. Dit kan eenmalig, maar ook jaarlijks. Door een aflossing op je hypotheek te doen, verlaag je je maandlast.
Wanneer je aflost op een aflossingsvrije hypotheek, heeft dit als bijkomend voordeel dat je met een lagere hypotheek blijft zitten aan het einde van de looptijd. Heb jij meerdere leningdelen en ben je benieuwd op welk deel jij het beste kunt aflossen? Neem eens contact op met je adviseur. Die kan jou vertellen wat in jou geval het verstandigst is.
2. Je hypotheek oversluiten
Wanneer de hypotheekrente lager is dan de rente die jij betaalt, dan kan het voordelig zijn om je hypotheek over te sluiten tegen deze lagere rente. Belangrijk om rekening mee te houden is dat je bij de meeste geldverstrekkers een boete moet betalen, omdat je je huidige contract vroegtijdig beëindigd. In veel gevallen kun je deze boete meefinancieren in je nieuwe hypotheek.
Een hypotheekadviseur kan voor jou nagaan hoe hoog deze boete is en of oversluiten voor jou aantrekkelijk is. In veel gevallen kan het namelijk nog steeds voordeliger voor jou uitpakken!
3. Je rente tussentijds aanpassen
Bij sommige geldverstrekkers kun je je rente tussentijds laten aanpassen. Dit wordt ook wel rentemiddeling genoemd. Je nieuwe rente is dan het gemiddelde van jouw huidige rente en de actuele rente. Ook in het geval van rentemiddeling moet je een boete betalen, maar dit wordt verwerkt in je nieuwe rentepercentage. Je betaalt de boete dus niet in een keer, maar het wordt uitgesmeerd. Rentemiddeling is vaak te regelen zonder tussenkomst van je adviseur.
Meestal betaal je eenmalig een bedrag van ca. €250,- voor de afministratieve afhandeling. Je kunt bij je geldverstrekker navragen of rentemiddeling mogelijk is én een offerte opvragen. Zo kun je meteen zien hoeveel je kunt besparen.
4. Je woning opnieuw laten taxeren
We hebben dit onderdeel in een ander artikel al wat uitgebreider behandeld. Maar je kunt in sommige gevallen je maandlast verlagen door je woning opnieuw te laten taxeren. Je huidige hypotheek valt in een bepaalde risicoklasse. Deze klasse geeft de verhouding weer tussen de woningwaarde en je hypotheek. Denk aan <90%, <60% en <40%. Is de risicoklasse lager dan de klasse waar je nu in zit? Dan is de kans groot dat je naar een andere risicoklasse kunt, omdat de woningwaarde is gestegen. Dit kun je aantonen aan de hand van een taxatierapport.
Door te zakken naar een andere risicoklasse, betaal je een lagere rente doordat de renteopslag lager wordt. Dus: heb jij een hypotheek zónder NHG, heb je kort geleden een deel van je hyptheek afgelost of is de waarde van je woning gestegen? Dan is de kans groot dat je geld kunt besparen!
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden?
Neem dan eens contact op met één van onze adviseurs bij jou in de buurt. Ze kijken graag met jou mee naar de mogelijkheden om je hypotheeklast te verlagen.