Wat is NHG en wat zijn de voordelen?

Bij het afsluiten van een hypotheek is er in sommige gevallen een mogelijkheid om NHG af te sluiten. Wat is dit nu precies en wat zijn de voordelen? Wij leggen het je uit in dit artikel.


Wat betekent NHG?

De afkorting NHG staat voor: Nationale Hypotheek Garantie. Het is een garantie die je afsluit bij het aangaan van een hypotheek, waarmee je als woningeigenaar minder risico loopt als je noodgedwongen je woning moet verkopen. Met een NHG-hypotheek leen je dus verantwoord én betaalbaar, omdat je van je bank rentekorting krijgt op een hyptheek met NHG.

Er is een reden waarom je die lagere rente krijgt en waarom geldverstrekkers bereid zijn deze rentekorting te geven. NHG helpt je namelijk als je door onvoorziene omstandigheden, je hypotheek niet meer kunt betalen in de volgende gevallen:

  • Je relatie gaat uit en jullie hadden samen een hypotheek.
  • Je verliest je baan en het ontslag is niet jouw schuld. 
  • Je raakt arbeidsongeschikt.
  • Je partner is overleden en jullie hadden samen een hypotheek.

Wanneer je in één van deze situatie terechtkomt, kun je een beroep doen op NHG. Samen met je adviseur bekijkt NHG of de maandlast nog betaalbaar is en of je in je woning kunt blijven wonen. Is verkoop de enige optie en blijft er een restschuld over? Dan kan NHG uitkomst bieden door een betalingsregeling met je te treffen of door de restschuld zelfs kwijt te schelden. NHG neemt als het ware de schuld over, zodat de bank wel gewoon betaalt krijgt.


Wat zijn de voordelen van NHG?

Het afsluiten van een hypotheek met NHG heeft voor jou als direct voordeel dat je korting krijgt op je hyptheekrente waardoor je een lagere maandlast hebt. Een hypotheek met NHG is dus een voordelige optie.

Een bank die een hypotheek aanbiedt met NHG moet zich houden aan een financieringslastpercentage. Dit is het deel van je inkomen wat je maximaal aan hypotheeklast mag besteden zodat je ook nog ruimte overhoudt voor andere lasten en om te leven. NHG zorgt er dus voor dat je verantwoord leent.

Als tweede en natuurlijk ook belangrijk voordeel is dat NHG mogelijk je restschuld kan kwijtschelden in geval van gedwongen verkoop. Uiteraard beoordelen zij dit per situatie. NHG kijkt onder andere naar de volgende criteria:

  • Je persoonlijke situatie is veranderd door een of meer van bovengenoemde situaties.
  • Je kunt je hypotheek niet meer betalen.
  • Je hebt er alles aan gedaan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken.
  • Je hebt de woning in een goede staat gehouden.
  • Je hebt geprobeerd je woning voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen.


Wat zijn de voorwaarden van NHG?

Er zit een klein nadeel aan NHG: je kunt het alleen afsluiten als je aan bepaalde voorwaarden voldoet: je koopsom mag in 2023 niet hoger zijn dan €405.000 (inclusief verbouw). Je kunt dus niet voor alle woningen NHG afsluiten. Daarnaast zijn er nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen:

  • De aangekochte woning moet je hoofdverblijf zijn.
  • Bij energiebesparende voorzieningen mag je 6% boven de koopsom lenen.
  • Je betaalt een eenmalige borgtochtprovisie van 0,6% van het hypotheekbedrag.


Is het afsluiten van een hypotheke met NHG verplicht?

Het is niet verplicht, maar zeker aan te raden om een hyptheek met NHG te nemen wanneer deze mogelijkheid er voor jou is. Je hebt dan een lagere én vooral verantwoorde maandlast en je hebt de garantie dat je niet met een restschuld blijft zitten als je je woning gedwongen moet verkopen.


Wat als ik nu geen hypotheek met NHG heb, maar dit wel wil? 

Als je nu een hypotheek hebt zonder NHG, dan kun je overwegen om je hypotheek over te sluiten naar een hypotheek met NHG. Wil je weten of dit mogelijk is voor jou? Neem dan eens contact op met één van onze hyptheekadviseurs!

Ik wil meer weten over NHG